Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 ΟΜΑΔΑ 1968-69
 
 
Την περίοδο 1965-66 η Ένωση πρωτοεμφανίζεται επίσημα στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας. Από την αρχή δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες της μετατρέποντας το Παραλίμνι σε απόρθητο φρούριο.
 
Στα δύο πρώτα χρόνια της παρουσίας της στην Β’ Κατηγορία έχει πολύ αξιόλογη παρουσία όμως πρώτα ο ΑΣΙΛ (1965-66) και έπειτα ο Κεραυνός (1966-67) την εμποδίζουν να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία. Στην τρίτη κατά σειρά παρουσία της στο πρωτάθλημα η Ένωση πάει στην Ρώμη αλλά δε βλέπει τον Πάπα. Συγκεκριμένα οι «βυσσινί» αναδεικνύονται πρωταθλητές του ομίλου Λευκωσίας-Κερύνειας-Αμμοχώστου και συγκρούονται σε αγώνες μπαράζ με τον Ευαγόρα της Πάφου που ήταν ο πρωταθλητής του ομίλου Λεμεσού-Πάφου. Το πρώτο παιγνίδι έγινε στις 17 Μαρτίου 1968 στο Γ.Σ.Κ. όπου οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες με 0-0. Στον επαναληπτικό της 21ης Μαρτίου στο Παραλίμνι, ο Ευαγόρας καταφέρνει να επικρατήσει με 1-0. Η ένσταση την Ένωσης δε γίνεται αποδεκτή με τον Ευαγόρα να εξασφαλίζει την άνοδο του στην Α’ Κατηγορία.
 
Την αμέσως επόμενη χρονιά δηλαδή την ποδοσφαιρική περίοδο 1968-69 η Ένωση τα κατάφερε. Ώριμη πια διαθέτοντας όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν, η ομάδα του Παραλιμνίου αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Β’ Κατηγορίας. Σε σύνολο 24 αγώνων πέτυχε 19 νίκες, παραχώρησε 3 ισοπαλίες ενώ δέχθηκε μόνο 2 ήττες με τον εκπληκτικό συντελεστή τερμάτων 94-12. Εξασφάλισε συνολικά 65 βαθμούς, σε σύστημα βαθμολόγησης 3-2-1, τρεις περισσότερους από τον Διγενή Μόρφου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περίοδο αυτή είχε γίνει το πρώτο Παγκύπριο πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας με τη σημερινή του μορφή δηλαδή και όχι σε ομίλους.